Search
Close this search box.

Monumentul Paleocreștin Niculițel

Situat în partea de nord-est a satului Niculițel, pe str. Muzeului, nr. 1, monumentul este constituit dintr-o bazilică ridicată la sfârșitul sec. al IV-lea, în timpul domniei împăraților Valens și Valentinianus. La începutul secolului al V-lea, în timpul domniei împăratului Theodosius al II-lea, aceasta suferă modificări importante, atât în planul orizontal, cât şi în cel vertical.

În zona centrală a absidei, sub pavimentul altarului, se află o criptă martirică monumentală. Complet îngropată, construcţia etajată a criptei a permis adăpostirea a două grupuri de martiri: un grup de patru, în partea superioară a martyrion-ului și un grup de doi la nivelul inferior. Scheletele celor patru martiri se aflau într-un sicriu colectiv, în conexiune anatomică, evidenţiind o înmormântare primară. Calitatea de martiri creştini si numele lor: ZotikosAttalosKamasi(o)s şi Philippos sunt înscrise în tencuiala crudă a pereţilor criptei. Ei sunt cunoscuţi în Actele martirice ca fiind martirizaţi la Noviodunum (Isaccea), la 4 iunie. Cripta a fost construită pentru ei spre sfârșitul secolului al IV-lea. Resturile osteologice descoperite în partea inferioară a criptei provin dintr-un mormânt martiric mai vechi, demantelat cu ocazia construirii criptei monumentale. Numele şi vechimea celor doi martiri rămân necunoscute, singura menţiune asupra lor fiind făcută de inscripţia care bloca accesul în zona inferioară a criptei: “Aici şi dincolo (se află) sângele martirilor”.

Sursa I.C.E.M. TULCEA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
HOLIDAY PACKAGE OFFER

VREI O AVENTURA IN DOBROGEA DE NORD?

Daca iti doresti o aventura in Dobrogea de Nord, cu caiacul, bicicleta sau pe jos, nu ezita sa ne contactezi pentru oferta personalizata

Putem sa iti concepem un team bulding sau doar un sejur cu prietenii ori familia, in care sa descoperi Dobrogea de Nord pe bicicleta, in caiac sau pe jos, dupa care sa degusti un vin bun la Crama Sapata, sau alta crama, sau sa te bucuri de un brunch gustos la  Agropensiunea Valea Fagilor.

Ne ocupam noi de tot, tu doar te distrezi.